Bi radi imeli doma čist zrak?

Bi radi imeli doma čist zrak?

  • Google Plus

Priznana švicarska znamka osvežilnikov, čistilnikov in vlažilnikov zraka Stadler Form je v Ljubljani predstavila svoj portfelj oblikovalskih izdelkov za čistejši, boljši in bolj zdrav zrak. V času, ko smo vse pogosteje izpostavljeni onesnaženemu in slabemu zrak, ki lahko povzroči težje zaplete dihal, so tovrstni izdelki tudi pri nas vse bolj iskani.  

Med stvarmi, ki nam pomenijo največ, je zagotovo čist zrak. Na srečo živimo v deželi, kjer še vedno lahko dihamo in se razvajamo s svežim zrakom, še posebej, če gremo v bližino gora. V mestih pa je kvaliteta zraka odvisna od mnogih dejavnikov.

“V Sloveniji in tudi na drugih območjih po svetu je kakovost zunanjega zraka močno odvisna od geografskih značilnosti, razgibanosti terena (npr. ozke doline in kotline), virov onesnaževanja (točkovni viri-industrija, linijski viri-promet, razpršeni viri, kot so individualna kurišča) ter meteoroloških pogojev (temperaturne inverzije, globalno sončno obsevanje ...),” je razložila doc. dr. Andreja Kukec s Katedre za javno zdravje. Po podatkih Agencije RS za okolje so v Sloveniji z vidika onesnaženosti zunanjega zraka problematične čezmerne ravni delcev PM10 v zimskem obdobju in ozona v poletnem obdobju.

Posledica onesnaženega zraka: brazgotinjenje dihal, fibroza pljuč, astma in ne nazadnje rak

Onesnažen zrak z vidika učinkov na zdravje vpliva na bolezni dihal, bolezni srca in ožilja, bolezni živčevja ter metabolne bolezni. “Delci vstopajo v telo preko dihal, kjer sprožijo oksidativni stres in vnetje ter posledično večjo odzivnost dihal, ki se odraža v pogostejšemu kašlju in oteženemu dihanju,” je povedala doc. dr. Andreja Kukec. Zaradi draženja delci v dihalih povzročajo vnetje respiratorne sluznice, posledice tega vnetja pa so brazgotinjenje, fibroza pljuč, sčasoma zmanjšanje pljučne funkcije, propadanje pljučnega tkiva, astma, poslabšanje astme, poslabšanje kroničnih obstruktivnih pljučnih bolezni in ne nazadnje rak. “Raziskave so pokazale, da je velikost delcev neposredno povezana z vplivi na zdravje. Delci, večji od PM10, se zadržijo v zgornjih dihalnih poteh, PM10 dosežejo spodnje dihalne poti, PM2,5 pa prodrejo tudi v pljučne mešičke. Tudi ultrafini delci lahko iz pljučnih mešičkov vstopajo v krvni obtok in preko nosno-žrelnega prostora, preko vohalnega živca v možgane,” je še razložila doc. dr. Andreja Kukec.

Zdrava odrasla oseba, odvisno od konstitucije in telesne aktivnosti sicer vdihne od 10 do 20 m3/dnevno.

V zaprtih prostorih preživimo tudi do 90 odstotkov časa

V razvitih družbah v zaprtih prostorih preživimo tudi do 90 odstotkov časa, kjer se srečujemo z zelo nezdravim in pogosto presuhim zrakom, ki draži naša dihala in povzroča razne nevšečnosti. “V notranjem zraku so prisotni različni viri onesnaževanja, kot so naprimer gradbeni materiali, pohištvo, cigaretni dim, čistilna sredstva. Kakovost zunanjega zraka vpliva tudi na notranji zrak, če na primer odpiramo okna, ko so koncentracije v zunanjem zraku visoke,” je povedala doc. dr. Andreja Kukec. Posledice na zdravje so sicer odvisne od časa izpostavljenosti ter vrednosti onesnaževala v zunanjem zraku. Med najbolj ogrožene populacijske skupine uvrščamo otroke, starejše ter kronične bolnike. 

Tudi preveč suh in preveč vlažen zrak sta nevarna za naša dihala

Primerna vlažnost prostora je med 45 in 55 odstotki, temperatura zraka v prostoru pa med 22 in 24 stopinjami Celzija. “Posledice suhega zraka so izsušene sluznice, ustnice, koža in lasišče, povečanje infekcij in bolezni dihalnega sistema ter oslabljeni imunski system,” navaja doc. dr. Andreja Kukec in dodaja, da je problem suhega zraka izrazit predvsem v času ogrevalne sezone.

Preveč vlažen zrak, v katerem je relativna vlaga višja od 60 odstotkov, pa najpogosteje povzroča razrast plesni. Te so človeku nevarne, ker izločajo številne strupe, ki so dražljivci, rakotvorni, lahko pa povzročajo tudi alergijo in astmo. “Zagotoviti moramo ustrezno razmerje med temperaturo in vlago v prostoru. Čim nižja je temperatura v prostoru, tem nižja mora biti zračna vlažnost, da ne pride do kondenzacije in rasti plesni,” je povedala doc. dr. Andreja Kukec.

Stadler Form prinaša v prostore svež in čist zrak ter lep dizajn

Ker se vse bolj zavedamo zdravstvenih posledic slabega zraka, tudi vse pogosteje iščemo izdelke, ki bi nam zagotovili zdrav zrak. Pomembno nam je tudi, kako so izdelki videti in da so tihi, saj si želimo, da v prostoru ne bi bili moteči. Pri švicarskem podjetju so poskušali združiti vse to, torej kakovostne osvežilnike, čistilnike in vlažilnike zraka z lepim, oblikovalskim videzom. Lastnik podjetja, Martin Stadler, je temeljni kamen znamke postavil pred 19. Leti. “Želel sem kupiti vrhunski vlažilnik zraka, ki bi bil hkrati lep, saj sva imela z ženo res lepo stanovanje, a ga nisem mogel najti. Zato sem se odločil, da ga ustvarim. In tako sem v garaži ustvaril prototip,” je na predstavitvi v Ljubljani povedal Martin Stadler. 19 let kasneje so vrhunski oblikovalski izdelki Stadler Form priljubljeni po vsem svetu, pri oblikovanju videza prav vseh sodelujejo priznani švicarski oblikovalci.

Andrej Frank, Martin Stadler, Stephane Marino

Spoznajte Rogerja in Oskarja

Martin Stadler je v Ljubljani podrobneje predstavil dva novejša inovativna Stadler Form izdelka, Rogerja in Oskarja. Čistilnika zraka Roger in Roger little sta nova člana družine Stadler Form. Zagotavljata čisto in zdravo okolje, združeno s sodobnim oblikovanjem. Slabe vonjave, gnijoči organski odpadki, fin prah, cvetni prah, virusi in bakterije lahko poslabšajo kakovost našega zraka. Roger in Roger little imata vgrajene senzorje, ki nenehno merijo kakovost zraka v prostoru in nemudoma zaznajo kakršno koli poslabšanje. Ko se kakovost zraka poslabša, indikator kakovosti zraka spremeni barvo.

Posebej razvit Dual Filter™ združuje filter HEPA s filtrom iz aktivnega oglja. Filter HEPA je zelo učinkovit pri odstranjevanju onesnaženja iz zraka, medtem ko filter iz aktivnega oglja spretno odstrani slabe vonjave. Roger in Roger little v samodejnem načinu lahko kar sama opravljata svoje delo, pri čemer zmogljivost čiščenja prilagajata potrebam.

Vlažilnik zraka Oskar je Stadler Form razvil skupaj z oblikovalcem Mattijem Walkerjem, in ni dvoma, da bo kmalu dosegel kultni status, ravno tako kot njegov starejši brat Fred! Kompaktna, stilsko dodelana kocka, ki je na voljo v običajni beli, elegantni črni in trendovskih sezonskih barvah, bo polepšala vsak prostor. Oskar je tudi varčen, saj porabi le 6 do 18 wattov za vlaženje prostorov do 50 m2. Poleg tega samodejni izklop preprečuje nepotrebno porabo energije, ko je vodni rezervoar prazen ali ko doseže željeno vlažnost.

Oskar se ponaša tudi z vgrajenim vlagometrom za doseganje maksimalne energijske učinkovitosti in omogoča zdravo, sproščeno spanje tudi pri vklopljenem ogrevanju. V spalnicah deluje Oskar skoraj neopazno, saj je mogoče v nočnem načinu zmanjšati svetilnost nadzornih lučk, medtem ko razpršilnik vonjav zagotavlja optimalno počutje.

Stadler Form izdelki vse bolj priljubljeni v Aziji

Znamka Stadler Form je trenutno prisotna v 40 državah po svetu, tudi pri nas. Veliko prodajo beležijo v Švici, od koder znamka izvira, zelo pomembna trga pa sta tudi Združene države Amerike, kjer so prisotni v 1000 prodajalnah, in Azija, kjer je zaradi velike onesnaženosti zraka prodaja čistilnikov zraka v velikem porastu. Kar 25-odstotni delež njihove prodaje predstavlja kitajski trg. “Stadler Form čistilniki zraka imajo za kar trikrat boljšo učinkovitost, kot jo zahtevajo kitajski zakonski predpisi o čistilnikih zraka. In ti so zelo strogi,” je povedal Martin Stadler. Zaradi lepega in sodobnega dizajna na prav vseh prodajnih mestih poskrbijo, da so čim lepše razstavljeni in umeščeni v proctor.

 “Naši kupci iščejo inovativne, visokvalitetne in učinkovite naprave za izboljšanje zraka. Hkrati iščejo lep dizajn, ki je izviren in brezčasen,” je povedal director mednarodne prodaje Stadler Form Stephane Marino. Verjame, da bodo njihovi izdelki v prihodnosti postali dolgoročni člani družine in bodo odražali njihov eleganten način življenja.

Tudi Slovenci damo veliko na kakovost in lep dizajn. “Slovenci so zahtevni kupci. Zelo dobro preverijo, kaj kupujejo, imajo visoke zahteve in tudi pričakujejo, da bo to, kar kupijo, delovalo tako kot mora. Za kakovost so pripravljeni odšteti več,” je zaključil Andrej Frank, direktor podjetja eBull, uradni uvoznik in distributer za Stadler Form v Sloveniji.

Vlažilnik Oskar je v Sloveniji že v prodaji, čistilnik Roger pride na naše police decembra. 

comments powered by Disqus