Koža obraza je zelo zahtevna glede čiščenja

Koža obraza je zelo zahtevna glede čiščenja Slika: Beiersdorf

  • Google Plus

Čiščenje kože je ritual. Je nekaj, kar ne gre izpustiti iz dnevne/nočne rutine. Zakaj je čiščenje tako pomembno? 

Pogovor z dr. Svenjo Möllgaard, globalni razvoj izdelkov NIVEA za nego obraza, oddelek za raziskave in razvoj, Beiersdorf AGP

Kaj je čiščenje obraza?      

Ena od osnovnih funkcij kože je vloga bariere in preprečevanje prodiranja škodljivih snovi v kožo. Čiščenje obraza spada med najpomembnejše dele redne nege kože! S pomočjo ustreznih in skrbno izbranih čistilnih izdelkov odstranimo različne vrste nečistoč s površine kože. Čiščenje obraza odstrani umazanijo, prah, ličila, odvečni sebum, pot, odmrle kožne celice in bakterije z obraza. Poleg tega kožo pripravi na pravilno vpijanje negovalnih izdelkov.

Zakaj je čiščenje kože obraza tako pomembno?        
Koža obraza je nežnejša in bolj občutljiva kot koža na drugih delih telesa. Poleg tega je zelo tanka in je stalno v stiku z zunanjimi vplivi. Toda tekstura, čvrstost in dolgoročno zdravje kože so odvisni tudi od tega, kako skrbite zanjo. Samo voda ni dovolj za odstranjevanje odvečnega sebuma, v olju topnih delcev ali različne umazanije.

Ne glede na to, ali uporabljate ličila ali ne, če s kože ne čistite redno nečistoč, se pore lahko zamašijo. Koža lahko zato postane medla. Tako je zelo pomembno, da je čiščenje del vaše redne vsakodnevne nege – zjutraj in zvečer.

Kaj se zgodi, če pozabimo očistiti obraz?         
Glavni razlog za čiščenje kože je odstranjevanje ličil, umazanije, prahu in mikrobov, ki se na koži nakopičijo tekom dneva. Tudi če ne uporabljate ličil, je vaša koža vsak dan v stiku z bakterijami in onesnaževalci. Pomembno je, da te nečistoče sperete, da bo koža ohranila svež in lep videz.

Kako izbrati pravi čistilni izdelek?          
Ženske potrebujejo različne izdelke za nego in čiščenje kože, kar je odvisno od lastnosti njihove kože. Razlikujemo med tremi tipi kože: normalnim, suhim in mešanim. Tip kože je večinoma genetsko pogojen. Vsi tipi kože pa lahko izkusijo različna stanja, ki so odvisna od notranjih in zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na kožo. Stanja kože so občutljiva koža, zrela koža in koža, nagnjena k nečistočam. Poleg tega imajo ženske različne navade pri čiščenju in negi. Nekatere imajo raje čistilne kreme kot čistilno mleko, druge pa želijo hitro čiščenje in zato uporabljajo čistilne robčke. Z določitvijo tipa in stanja kože ženske lahko prepoznajo tudi lastne potrebe pri čiščenju in iz ponudbe izdelkov NIVEA za čiščenje obraza izberejo pravega. Če niste prepričani, kateri tip kože imate, enostavno obiščite spletno stran NIVEA in opravite test tipa kože: odgovorite na pet preprostih vprašanj in test vam bo pomagal ugotoviti vaš tip kože.

 

Zakaj je tako pomembno, da je čistilni izdelek prilagojen tipu kože?
Poznavanje tipa in stanja kože je nujno za izbiro pravega čistilnega izdelka. Medtem ko je normalna koža večinoma brez težav in enostavna za nego, suha in mešana koža potrebujeta za popolno nego posebne čistilne izdelke. Suhi koži primanjkuje vlage in lipidov, kar lahko povzroči hrapavo in neenakomerno kožo ter luskast videz. Zato potrebuje čistilni izdelek, ki je posebej razvit za potrebe tega tipa kože. Mešana koža je mešanica različnih tipov kože. Zanjo je pogosto značilna deloma neenakomerna polt in potrebuje čistilni izdelek, ki neguje tako suhe dele, kot so lica, kot tudi mastne dele, ki tvorijo značilni T-predel – nos, čelo in brada.

Kateri so ključni koraki čiščenja kože? 
Optimalno redno čiščenje obraza vključuje čiščenje kože dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Jutranja rutina naj vsebuje osnovna koraka: čiščenje in tonificiranje. Čistilni izdelek odstrani umazanijo, sebum, mikroorganizme in odmrle kožne celice, tonik pa kožo osveži in navlaži. Večerna rutina naj dodatno vsebuje še odstranjevanje ličil kot obvezni prvi korak. Ta odstrani ličila za oči in podlago s kože ter je osnova za nadaljnje čiščenje.

V nadaljevanju je nekaj nasvetov za redno vsakodnevno čiščenje:

 

1.     Najprej si umijte roke!

Preden začnete čistiti obraz, si obvezno umijte roke s toplo vodo in milom, da odstranite mikrobe, umazanijo in prah.

2.     Nanesite čistilni izdelek.

Izdelek nanesite na mokro ali suho kožo ter nežno zmasirajte obraz s počasnimi krožnimi gibi. Ne drgnite! Ne pozabite, da morate biti posebno nežni do kože okrog oči, saj je to najbolj nežen, občutljiv del kože na obrazu.

3.     Odstranite čistilni izdelek.

Nežno odstranite čistilni izdelek z obraza z blazinico vate, krpico za umivanje ali s spiranjem obraza z mlačno vodo.

4.     Če je potrebno, obraz popivnajte do suhega s čisto, mehko brisačo.

Za brisanje kože uporabite čisto, mehko brisačo. Zelo pomembno je tudi, da kožo popivnate čim bolj nežno in je ne drgnete.

5.     Tonificirajte kožo.

Uporaba tonika je zadnji korak pri čiščenju. Tonik odstrani zadnje sledove ličil in ostanke čistilnega izdelka ter navlaži kožo.

6.     Navlažite.

Ko zaključite čiščenje, je koža popolno pripravljena na nanos vašega najljubšega negovalnega izdelka. 

 

Kaj so razlogi, da potrošniki ne uporabljajo izdelkov za čiščenje obraza vsak dan?
Obstajajo različni razlogi, zakaj nekateri potrošniki ne uporabljajo čistilnih izdelkov vsak dan. Glavni razlog je, da imajo slabe izkušnje in še niso našli pravega izdelka zase. Na primer, zdi se jim, da čistilni izdelek izsuši njihovo kožo in je preveč agresiven, kar lahko vodi do občutka neprijetne napetosti kože, pekočega občutka, rdečine in razdraženosti. Poleg tega nekateri domnevajo, da čiščenje obraza ni dovolj globinsko in temeljito. Nenazadnje pa nekateri potrošniki verjamejo, da ne potrebujejo posebnega čistilnega izdelka, ker ne uporabljajo ličil – a to je velika napaka!

Kar morajo potrošniki vedeti, je, da NIVEA nudi številne čistilne izdelke, ki so razviti posebej za kožo obraza. Po eni strani temeljito odstranijo običajne nečistoče z obraza, po drugi strani pa so izjemno nežni. Sistemi površinsko aktivnih snovi, ki so uporabljeni v naših izdelkih, so zelo nežni do kože in razviti za različne tipe kože, da izpolnijo potrebe vseh tipov in stanj kože. Izdelki imajo nežne formule s pH-vrednostjo, ki je praktično enaka pH-vrednosti kože, zato jih koža posebno dobro prenaša.

 

 

 


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus