Sodobno kofetarico je ustvarila Sara Sešlar Naraks

Sodobno kofetarico je ustvarila Sara Sešlar Naraks

  • Google Plus

Dobili smo Sodobno kofetarico! Izbrano delo, ki je po mnenju strokovne žirije najbolj poustvarilo Kofetarico Ivane Kobilce, je ustvarila študentka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) Sara Sešlar Naraks. Njena ilustracija sodobne kofetarice je izšla tudi na omejeni izdaji Loka skodelic. Dela desetih finalistov bodo na ogled na Kongresnem trgu od 18. februarja do 11. marca 2019.

Študentka ALUO Sara Sešlar Naraksje o svoji ilustraciji povedala: “Sodobna kofetarica sem jaz. Prepogosto srkam kavo med drvenjem po ljubljanskih ulicah in si premalokrat vzamem čas za najljubši ritual, namenjen le meni. Na skodelici sem vizualizirala mesto in sebe v gibanju s kavo za po poti, izbrala sem značilne stavbe in znamenitosti Ljubljane ter Narodno galerijo, kjer je Kofetarica razstavljena. Motiv na krožničku pa predstavlja nasprotje motivu na skodelici, mirno pitje kave in z užitkom – ker vsak potrebuje nekaj minut zase.” 

Študentka je še dejala: “Tema in izbran motiv sta mi bila že od samega začetka blizu, pri ustvarjanju pa sem zelo uživala in verjela v idejo. Vesela sem, da je to prepoznala tudi komisija in med obilico odličnih del izbrala prav moje. V veliko čast mi je, prav zaradi Ivane Kobilce in njene Kofetarice, da bo moj motiv krasil kavni set.”

Študenti dveh oddelkov ALUO-ja, Oddelka za slikarstvo in Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij, so pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj in izr. prof. mag. Žige Kariža, asist. mag. Andreja Kamnika ter izred. prof. Saša Sedlačka naredili izjemna dela. Med desetimi finalisti sta dva videa, en gif, dve slikarski deli in pet ilustracij. Loka kava, katere embalažo krasi čudovita Kofetarica, je z natečajem počastila slovensko tradicijo in podprla mlade slovenske umetnike in moderno slovensko umetnost. 

"Dela, ki so jih študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje prijavili na natečaj, so raznovrstna po vsebini, formi in izraznem mediju. Prav vsa so adekvatno odgovorila na zastavljeni izziv, deseterica izbranih za razstavo pa je slednje nadgradila s humorjem, osebno izraznostjo, kontekstualnim razmislekom in predvsem kvaliteto. Menimo, da izbrano delo najbolje odgovori zahtevam natečaja in predstavlja odlično različico Lokine sodobne kofetarice,”je dela opisala doc. dr. Petja Grafenauerz ALUO.

Izbrano delo Sodobne kofetarice je nastalo pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj, ki je na razglasitvi izbranega dela povedala, da so s študenti najprej raziskali tematiko. 

Prebirali in diskutirali smo o delu ter vlogi Ivane Kobilca v razvoju kulture na Slovenskem ter njeni znameniti sliki Kofetarica. Ob tem so se odpirale številne aktualne teme s področij umetnosti in družbe, nismo pa pozabili na kavo, načine in zgodovino uživanja kave pri nas. Na osnovi vsega tega so študenti oblikovali vsak svojo interpretacijo Kofetarice in jo izrazili na vizualen način. Veliko raziskav in pogovorov je bilo tudi v procesu likovnega snovanja. Končni rezultati – ilustracije, so tako vizije ali odgovori na zastavljena vprašanja sodelujočih študentov. Nad izborom nisem toliko presenečena, kolikor sem zadovoljna.”

»Izziv za študente je bil , da živimo v popolnoma drugih časih in so se stežka identificirali s to sliko, ki predstavlja relikvijo preteklosti in da so vseeno našli neko vez, neki stik z njim, da so jo lahko poustvarili. Že sam sprehod med deli, ki so nastala na natečaju, pokaže, da slikarstvo končno prihaja v ženske roke in tu je zagotovo bila zgled Ivana Kobilca,« nam je povedalizr. prof. mag. Žiga Kariž, ki je mentor študentom na Oddelku za slikarstvo. 

Predstavniki Loka kave so nad projektom navdušeni. “Na najlepši možni način smo zaokrožili delo naše največje umetnice Ivane Kobilce in njene Kofetarice. Veseli smo, da smo mladim umetnikom dali možnost poustvaritve tega veličastnega dela, obenem pa smo navdušeni nad njihovimi deli. Čudovita kreacija izbranega dela bo v spominu ostala tudi na omejeni izdaji naših skodelic. Posebej pa vabimo vse, da si ogledajo edinstveno razstavo, ki bo od 18.2. do 11.3. na Kongresnem trgu.”

Vsi sodelujoči študentje bodo za nagrado odpotovali na bienale v Zagreb in si ogledali eno izmed razstav. Vseh deset del pa bo na ogled na Kongresnem trgu od18. februarja do 11. marca.Akademija za likovno umetnost in oblikovanje pa bo za zahvalo pri sodelovanju prejela 130 kg Loka kave, toliko let je namreč preteklo od nastanka mojstrovine Kofetarice Ivane Kobilca, ki krasi embalažo Loka kave. 

Deset finalistov: 

Prvo mesto

 

Sara Sešlar Naraks

 

Priznanja

 

 Klara Jan 

 Veronika Hozjan 

 

Preostalih 7 finalistov v naključnem vrstnem redu

 

Valentina Agostini 

Tina Sapundžić

Bibi Erjavec 

Barbara Miše

Andraž Mohar 

Anne Elisabeth Tassel 

Lara Batistuta 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus