Reševalec Robert Sabol: "Najsrečnejši sem, ko rešim življenje"

Tudi letos bo NIVEA v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenija v okviru akcije Podarite nam modro srce namenila 20.000 evrov za otroke in mladostnike iz socialno šibkejših okolij. K sodelovanju v tej srčni akciji je povabila pet ambasadorjev, znanih po nesebični pomoči drugim, ki otroke po slovenskih osnovnih šolah s svojo zgodbo spodbujajo k dobrim delom.

Reševalec Robert Sabol: "Najsrečnejši sem, ko rešim življenje"

  • Google Plus
Rojen reševalec: pri osmih je prvič reševal sošolca
 
Reševalec Robert Sabol je otrokom, ki so ga občudujoče poslušali, povedal, da je svojo reševalsko kariero začel ravno na njihovi šoli, ko mu je bilo komaj osem let. "Sošolec se je porezal po obrazu, priskočil sem k njemu in mu zaustavil krvavitev. Nato sem ga spremljal na urgenco in mu nudil moralno oporo, dokler niso prišli starši," je o svojih reševalskih začetkih povedal Robert Sabol, ki ga je že kot majhnega dečka privlačilo delo reševalcev.
 
Kaj je otrokom položil na srce Robert Sabol?
 
Robert Sabol je otrokom povedal, da reševalec ni le poklic, temveč je način življenja. "Najprej bi vam rad položil na srce, da nikomur ne delajte slabega. Če pa ob tem naredite za nekoga še kaj dobrega, bo za vse nas dan lepši," je dejal Robert Sabol in jih hkrati spomnil, da je največja sreča zdravje. "Veste, kako ste lahko srečni, da imate dve zdravi roki in dve zdravi nogi? In da lahko sami hodite naokrog? Marsikdo tega na žalost nima. Zdravi ljudje imajo tisoč želja, bolni pa samo eno," je dejal Robert Sabol.
 
Ko le lahko, prisluhnite, kako nuditi prvo pomoč
 
Robert Sabol je otrokom povedal še, da so lahko tudi sami, čeprav so še otroci, reševalcem v veliko pomoč. "Vedno pozorno poslušajte, ko vas kdo uči o prvi pomoči, ker vam bo to v življenju še kako prav prišlo. Otroci znate tudi že telefonirati. Znate poklicati na pravo telefonsko številko, da pridemo reševalci? To je 112. Potem je dobro povedati, kaj se je zgodilo in kje se nahajate in poslušajte glas na drugi strani, kako lahko pomagate, dokler na kraj nesreče ne pridemo reševalci. Najbolj pomembno pa je, da pri tem pazite na svojo varnost," je otrokom svetoval Robert Sabol. 
 
21 intervencij v 12 urah
 
Reševalci v Kliničnem centru, kjer dela Robert Sabol, opravijo 30.000 intervencij na leto in pokrivajo območje s četrtino prebivalcev Slovenije. "Največ intervencij sem imel na nek deževen petek, ko je bila cesta spolzka. Kar 21 v 12 urah. Spomnim se, da sem si kupil sendvič, pa je bilo toliko intervencij, da mi ga v 12 urah ni uspelo pojesti do konca," se spominja Robert Sabol. Deklici drugega razreda pa je na vprašanje, kaj ga pri delu najbolj osrečuje, odgovoril: "Najsrečnejši sem, ko rešim življenje." 
 
Tudi otroci so ambasadorji modrih src
 
Akcija NIVEA Podarite nam modro srce letos poziva osnovnošolske in vrtčevske otroke, da na modra srca zapisujejo dobra dela in jih povežejo med seboj, kot nas povezujejo dobra dela. Otroci Osnovne šole Vič so avlo šole že odeli v modra srca, na katera so zapisali svoja dobra dela. "Sestrica je padla in pomagal sem ji vstati", "Odslej bom pomagal vsem v razredu", "Mami sem pomagal zložiti posodo," so le nekatera izmed dobrih del. V akciji sodelujejo tudi muzeji, društva in knjižnice po Sloveniji. 
 
Zakaj se je Robert Sabol odločil, da sodeluje v akciji Podarite nam modro srce?
 
"Če lahko pritaknem svoj kamenček k tej akciji, ki pomaga drugim, sem naredil veliko. Pomagati pri takšnih stvareh je nekaj, kar nič ne stane, ima pa lahko res velik učinek," je z zanosom povedal Robert Sabol. 
 
O letošnji 13. akciji NIVEA Podarite nam modro srce
 
Letošnja akcija traja od 11. februarja do 11. marca in se osredotoča na dobra dela. Poleg reševalca Roberta Sabola glas o dobrih delih po slovenskih osnovnih šolah širijo še Ana Lukner Roljić, ustanoviteljica Anine zvezdice, Alenka Žumbar Klopčič, ustanoviteljica Srečne hiše za otroke, Mojca Odar, učiteljica in gorska reševalka, ter prostovoljec Rok Križan. 
 
Postanite ambasadorji modrih src tudi vi
 
Od 11. februarja do 11. marca sodelujte v nagradnih igrah akcije NIVEA Podarite nam modro srce. Osvojite lahko enega od čudovitih NIVEA paketov presenečenja. Več o akciji preberite na spletni strani http://www.nivea.si/modrosrce. 
 

Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus