1. dogodek akcije NIVEA Podarite nam modro srce

Družbeno odgovorna akcija NIVEA Podarite nam modro srce, ki skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije že 13. leto zapored pomaga otrokom iz socialno šibkejših okolij na poti do izobrazbe, je letos v središče pozornosti postavila dobra dela. Prostovoljec Rok Križan, najmlajši prejemnik državnega priznanja na področju prostovoljstva, je na Osnovni šoli Antona Martina Slomška Vrhnika s svojo srčno zgodbo otroke spodbudil, naj prepoznajo stisko drugih in priskočijo na pomoč drugim, kakor le lahko.

1. dogodek akcije NIVEA Podarite nam modro srce

  • Google Plus
Izhaja iz svoje lastne težke preizkušnje
 
Danes 25-letni Rok Križan se je na pot izjemno prizadevnega prostovoljca podal, ko mu je bilo komaj petnajst let. K temu ga je spodbudila huda bolezen v otroštvu, ko je kar dve leti preživel v bolnišnici. Drugi so mu pomagali pri hrani, hoji, nosili so ga po stopnicah. Takrat je spoznal, kako pomembna je pomoč, ko jo potrebuješ. V zadnjih desetih letih ves svoj prosti čas namenja aktivnemu prostovoljstvu v številnih zavodih in društvih, kot je Društvo distrofikov Slovenije, ter v Domu upokojencev Vrhnika. Rok priskoči na pomoč v obliki učne in tehnične pomoči, kot spremljevalec na izletih ali seminarjih, ter vselej rad pomaga posameznikom tudi zunaj nevladnih organizacij. 
 
Že majhna dejanja lahko veliko spremenijo
 
Rok Križan se je tako rade volje odzval povabilu znamke NIVEA, da se akciji Podarite nam modro srce pridruži kot ambasador. Na Osnovni šoli Antona Martina Slomška Vrhnika so otroci zelo pozorno prisluhnili njegovemu pogovoru z voditeljico Alenko Kesar. "S prostovoljnim delom sem se naučil bolj ceniti življenje, moja družina pa je sedaj večja, kot je bila. Če le lahko komu pomagam povrniti nasmeh na obraz, sem najsrečnejši," je otrokom povedal Rok Križan, ki jih je hkrati spodbudil, naj bodo pozorni na stisko drugih okrog sebe. "Morda kakšen sošolec potrebuje pomoč pri nalogi ali pa se kdo čuti zapostavljenega, prisedite k njemu in ga spodbudite, da vam zaupa svojo stisko. Starejšim lahko pomagate nesti kaj težkega ali mami kaj pospraviti, že majhna dobra dejanja lahko zelo veliko spremenijo," je Rok Križan, ki je tudi sam obiskoval vrhniško osnovno šolo, položil na srce otrokom. 
 
Roke so se dvigovale druga za drugo
 
Otroci so komaj čakali, da lahko Roku in drugim otrokom zaupajo, kaj dobrega so naredili za druge. "Ko je mamo bolel križ, sem prostovoljno začela pospravljati," je devetletna deklica zaupala Roku. "Na šoli imamo krožek prostovoljstva in kmalu bomo starejšim pomagali pri računalništvu," so povedali fantje iz četrtega razreda. "Mi pogosto darujemo hrano in podarjamo obleke," je povedala deklica v prvi vrsti. Roke so se nato dvigovale druga za drugo. "Sošolcu se je pokvaril voziček. S prijateljem mu ga bova popravila in vrnila, ker ga potrebuje," je vse zbrane ganil desetletnik. Kako lepo je, ko delamo dobro! Otroci na Vrhniki so vsekakor pokazali, da imajo še kako modro srce.
 
Zakaj se je Rok Križan pridružil akciji Podarite nam modro srce?
 
"Za številne posameznike je lahko ta dobrodelna akcija, ki podpira izobraževanje, tista lučka na koncu predora, ki jim bo omogočila lepšo prihodnost. Hkrati pa podpiram to akcijo tudi zato, ker kaže, kako znamo ljudje majhne države, kakršna je Slovenija, stopiti skupaj in pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Tovrstna dejanja bom podpiral vedno in bom z največjim veseljem del njih," je v intervjuju za spletno stran www.nivea.si povedal Rok Križan. 
 
O letošnji 13. akciji NIVEA Podarite nam modro srce
 
Letošnja akcija traja od 11. februarja do 11. marca in v središče pozornosti postavlja dobra dela. Letošnji ambasadorji akcije so srčni posamezniki, znani po nesebični pomoči drugim. Poleg Roka Križana glas o pomembnosti dobrih del po slovenskih osnovnih šolah širijo še Ana Lukner Roljić, ustanoviteljica Anine zvezdice, Alenka Žumbar Klopčič, ustanoviteljica Srečne hiše za otroke, Mojca Odar, učiteljica in gorska reševalka, ter reševalec Robert Sabol. 
 
Otroci v šolah in vrtcih tkejo vezi modrih src
 
Otroci tudi letos izdelujejo modra srca, na njih pa zapisujejo svoja dobra dela. Srca med seboj povezujejo v vezi, ki simbolizirajo, kako nas dobra dela povezujejo. Razredi in vrtčevske skupine lahko s fotografijami svojih izdelkov sodelujejo tudi v nagradni igri, ki bo izžrebancu na šolo pripeljala predstavo čarodeja Sama Sebastiana ter majice NIVEA in medalje Ambasador modrih src. V akciji sodelujejo tudi muzeji, društva in knjižnice po Sloveniji, ki pripravljajo delavnice in prav tako izdelujejo vezi modrih src. 
 
Postanite ambasadorji modrih src tudi vi
 
Od 11. februarja do 11. marca sodelujte v nagradnih igrah akcije NIVEA Podarite nam modro srce. Osvojite lahko enega od čudovitih NIVEA paketov presenečanja. Več o akciji preberite na spletni strani http://www.nivea.si/modrosrce. 
 
Naj vezi modrih src in dobra dejanja objamejo svet.
 

Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus