Bosch znova v družbeno-odgovorni akciji s slovenskimi vrtci

Bosch znova v družbeno-odgovorni akciji s slovenskimi vrtci

  • Google Plus

Zaradi človeških posegov v naravno okolje je gradnja novih živalskih domov nujna in tega se, tako kot je nekoč imel nenehno v mislih velik človekoljub in ljubitelj narave Robert Bosch, zavedajo tudi pri kolektivu Bosch Slovenija. Zato so se v kolektivu Bosch Slovenija odločili ponovno pričeti z družbeno odgovornim projektom »Mi BOSCH zgradil hišico?«. V vrtcih je kolektiv slovenskega podjetja Bosch skupaj z otroki in orodjem Bosch gradil ptičje hiške, uradno pa so vklopili tudi prvo kamero v ptičji krmilnici za spremljanje dogajanja v hiškah  in vzpostavili prenos v živo. 

Prvi vrtci v Sloveniji z e-gnezdinicami in e-krmilnicami

Lanski projekt izdelovanja ptičjih gnezdilnic in krmilnic, kjer je Bosch Slovenija vrtce, Tičistan ter ornitološko učno pot opremil s 150 gnezdilnicami in krmilnicami, ki so jih izdelali skupaj z otroki in orodjem Bosch, so letos nadgradili z izdelavo modularnih enot s kamerami, ki se jih vgradi preko zime v krmilnice ter spomladi prenese v gnezdilnice. 

Biologinja Barbara Mihelič pravi, da se z ozaveščanjem otrok o sožitju bivanja s pticami in gojenjem ljubezni do živali, razvija občutek odgovornosti, predvsem pa gre za pričetek razvijanja pozitivnega odnosa do narave. »Same krmilnice pa bodo pticam v veliko pomoč, saj morajo na svoji poti premagovati nepredstavljive razdalje,« pravi Miheličeva.

Prenos v živo na spletni strani Bosch

Na spletni strani Bosch (https://bosch-solutions.com.hr/slo/pticja-hisica)

je prenos v živo iz dveh slovenskih vrtcev, kamor so kamere že postavili, še dva pa se pridružita kmalu. Mladi raziskovalci, otroci, učenci, ornitologi lahko iz daljšega spremljanja naredijo analizo glede na prehranjevanje, selitve, spremembe v življenju ptic in jih uporabijo v raziskovalne namene. Otrokom v vrtcih »live streaming« služi tako v izobraževalne kot ustvarjalne namene. Lahko pa spletni portal obiščejo le, da se od ptičkov poslovijo za lahko noč, kar bo še slajše spomladi, ko bodo kamere prestavili v gnezdilnice. S postavitvijo spletnega portala lahko tako kdorkoli nenehno opazuje ptice in razvija posluh za naravo tudi kadar te niso v njihovi bližini.

Spletno stran Bosch bodo ornitologi dopolnjevali s strokovnimi članki

V času trajanja projekta »Mi BOSCH zgradil hišico?« bodo spletno stran Bosch, kjer bo prenos v živo, ornitologi tedensko dopolnjevali s poučnimi članki od nasvetov za krmljenje ptic, o vedenju ptic, o vzdrževanju krmilnic in odvračanju plenilcev, o vplivih sezonskih sprememb na prihod ptic ter z drugim strokovnim in praktičnim znanjem.

Strokovne podatke lahko obdelujejo biološki in računalniški krožki v osnovnih šolah, vsebina pa je pisana za vse ljubitelje ptic, predvsem pa otroke, ki se z življenjem ptic šele spoznavajo. Projekt presega slovenske meje, saj je vsebina omogočena tako v slovenskem kot angleškem in hrvaškem jeziku.

Želja Roberta Boscha, ki si je že na začetku 20. stoletja postavil cilj, da bi vsi ljudje imeli neomejen dostop do izobrazbe, ter si prizadeval združiti znanje, ljudi in naravo, se z nadaljevanjem projekta »Mi BOSCH zgradil hišico?« in postavitvijo prvih e-gnezdilnic in e-krmilnic v vrtcih z majhnimi koraki približuje njegovim vrednotam. V svojem času je že ustanovil društvo za spodbujanje nadarjenih otrok iz socialno šibkejših okolij, finančno podpiral nadarjene mlade s posebnimi potrebami in tudi številne tehnološke univerze. Izobrazbo je razumel kot učenje o tem, kaj je prav, in želel izboljšati kakovost življenja z inovativnimi in koristnimi rešitvami. Skoraj 70 let po njegovi smrti se podjetje Bosch še vedno ravna po načelu družbene odgovornosti in izobrazbo prenaša tudi iz okvirov svojega podjetja v okolje. Boštjan Levičar, vodja enote v Krškem, dodaja, da ni skrivnost, da pravi pristop do izobrazbe dviguje voljo in zavest do učenja pri še tako majhnih otrocih. 

 

 


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus