Zakaj je pametno izbrati kakovostne robotske sesalnike?

Zakaj je pametno izbrati kakovostne robotske sesalnike?

  • Google Plus

Trg robotskih sesalnikov zaradi vse večje priljubljenosti pametnih robotov postaja vse širši, vse več je tudi cenejših različic iz vzhodnih držav, ki pa pogosto razočarajo. Kaj je tisto, kar postavlja najboljše robotske sesalnike stopnico višje in nam da drugačen pogled na robote, odgovarjajo pri podjetju iRobot, katerega tehnologija se uporablja tudi v znanstvene in vojaške namene. 

Tako kot so se nekoč v naše domove za stalno naseljevali pralni stroji in za njimi pomivalni stroji, danes postajajo vse bolj nepogrešljivi robotski sesalniki, ki zamudno sesanje predajajo v roke robotom. Preberite, kaj vse danes ponujajo najboljši robotski sesalniki iRobot, v katero smer bo šel razvoj ter v čem se razlikujejo od cenejših sesalnih naprav, ki jim glede na znanstven razvoj le stežka rečemo pametni roboti.

Podjetje iRobot je svoj prvi robotski sesalnik za domačo uporabo poslalo na trg že leta 2002. Katera so tista področja, na katerih so od takrat serije Roomb najbolj napredovale?

Blaž Mole:Podjetje iRobot svoje robote ves čas posodablja. Ker so specializirani za razvoj robotskih sesalnikov, zelo poslušajo mnenja in komentarje svojih uporabnikov. V osnovi lahko rečemo, da je zasnova robota danes enaka kot na začetku. 

 

V grobem. Posodobili pa so na primer čistilni modul, ki se še bolje prilagaja vsem tipom tal, potem so vgradili krtače brez napletanja, ker so bile težave z navijanjem las in dlak hišnih ljubljenčkov na krtače. Potem so posodobili košek, ki ima še boljšo filtracijo in pomembno je tudi, da je čistilni modul še bolj zaprt, da prah ne uhaja iz koška. Krtače so tudi bolj prijazne za čiščenje. 

V odbijaču so dodali funkcijo mehkega dotika, ki Roombi omogoča, da prepozna oviro, ki je bodisi stena, kjer se delo konča, bodisi zavesa, za katero jo še čaka delo. Ne pozabimo, da so jo nadgradili z wi-fi povezavo, ki nam omogoča upravljanje z mobilno aplikacijo. Za tiste, ki imajo po stanovanjih veliko preprog, so dodali sistem Carpet Boost, ki še poveča svojo moč, ko je na preprogi. Takih nadgraditev, velikih in drobnih, so v teh letih razvili veliko, saj imajo navsezadnje prijavljenih že več kot tisoč patentov.

Kako se iRobot razlikuje od drugih, cenejših robotskih sesalnikov? 

Blaž Mole:No, to pa je enostaven dogovor. V skupku vseh funkcionalnosti. Vsak del na Roombi je tam s točno določenim razlogom – na osnovi 25-letnih izkušenj. Da bi lahko robotski sesalnik Roomba premagoval višje ovire od 1,6 centimetra, bi lahko imel višja in večja kolesa, vendar potem ne bi več mogel pod večino pohištva. Funkcija Dirt Detect Roombo opozori, da je na tleh več smeti in s tem omogoči, da se temu delu posveti bolj. Dvojne, v nasprotno smer vrteče se krtače Roombi omogočajo, da male in velike smeti, na primer kokice, poberejo in ne samo potiskajo pred sabo. Kombinacija kamere in edinstvene navigacije iAdapt poskrbi, da prepozna vrsto ovire in se pravilno odzove. Funkcija Antitangl poskrbi, da se ne zaplete v kable, oziroma če je zalogaj prevelik, da se ustavi in ne poškoduje. Roomba odlično sesa preproge, tudi če je ta malo mehkejša, se na njej ne ustavi. Zmore slediti stenam in vogalom. Sesalna moč omogoča, da posesa tudi kovanec. Čistilni modul je gibljiv, da se lahko prilagaja različnim terenom in enostavno prehaja med različnimi vrstami tal. Ima tudi ročaj za prenašanje. Morda se sliši smešno, vendar z uporabniškega vidika pride še kako prav.

Ali lahko določene elemente, ki jih imajo izboljšane serije robotskih sesalnikov iRobot Roomba vnesemo tudi v starejše modele? In kako je z rezervnimi deli, ko na trg prihajajo nove serije? 

Blaž Mole:Odvisno. Določene tehnologije, predvsem programske, se dodajo tudi v nižje serije. Vendar je treba vedeti, da pri iRobotu pripravljajo modele za tiste, ki za robota niso pripravljeni plačati preveč in jim ni mar za razne funkcionalnosti, kot tudi za tiste, ki želijo imeti s sesalnikom čim manj dela. Vsaka mehanska funkcionalnost lahko Roombo podraži, zato se glede na povpraševanje na osnovi tega določi, kaj se bo posodobilo pri vseh modelih in kaj samo pri najvišjih. 

Kar pa se rezervnih delov tiče, lahko s ponosom povemo, da imamo v Sloveniji v delovanju robotske sesalnike Roomba, ki so stare deset let in več in da imamo zanje še vse rezervne dele. Brez težav. Našim kupcem nudimo tehnično in uporabniško pomoč, ki je na voljo vsem lastnikom naših robotov. Uporabniki imajo različna vprašanja in teh ni malo. Recimo: »Ali ga lahko odnesem v nadstropje, sobo?«, »Kam naj postavim polnilno postajo?«, »Zakaj mi ne gre v to sobo?«, »Ali mora biti ves čas na polnilni postaji?«, »Kako skrbim za čim daljšo življenjsko dobo baterije?« 

Tudi robotske sesalnike je torej treba razumeti in z veseljem odgovorimo na vsako vprašanje. 

V Evropi smo pravkar dobili najnovejši robotski sesalnik iRobot Roomba e5. Zakaj sprememba imena serije in v čem je šlo z njim podjetje iRobot še korak naprej?

Blaž Mole:Ime se je spremenilo, ker je po starem sistemu zmanjkalo številk. Zato so pri iRobotu šli na označevanje v kombinaciji črke in številk, da bo vse skupaj za kupce bolj pregledno. Nova, povezljiva serija e5 ima posodobljene krtače AeroForce® brez napletanja. 

Utori teh dveh krtač so poudarjeni, tako da se lahko čistilni modul še bolje prilagodi vsem vrstam tal in da ustvari še boljši kontakt med modulom in tlemi.

Posodobljen je tudi košek. S strani uporabnikov je bilo velikokrat slišati pripombe, zakaj koška ne smejo prati. Tako so zdaj motor koška umaknili v ogrodje robota in ga oblikovali tako, da se filter enostavno odstrani, potem lahko košek brez težav operemo pod tekočo vodo. Podaljšali so tudi čas delovanja na 90 minut. S tem so omogočili sesanje večjega ali bolj zahtevnega prostora in še več prehodov na cm2. Roomba e5 je skupek vseh najboljših lastnosti serij 600 in 800 ter znanilec novih trendov.

Morda že lahko izdate, kaj lahko pričakujemo od prihodnjih Roomb?

Blaž Mole:Žal o novostih ne smemo govoriti. Nam so že znane in se jih iskreno veselimo, ne smemo pa jih še javno deliti. Nedvomno boste o njih veliko slišali v bližnji prihodnosti. Ena od vznemirljivih novosti prihaja v kratkem.

 


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus