Kako bo videti sodobna Kofetarica?

Ivana Kobilca, prekaljena, drzna in izjemno posebna umetnica, je naša največja slikarka vseh časov. Njeno barvito, razgibano in pogumno življenje nas ne pusti ravnodušnih.

Kako bo videti sodobna Kofetarica?

  • Google Plus

 V slovenskem realizmu ji ni bilo para, potem pa je raje prenehala razstavljati. To je pojasnila takole: »Danes so na površju mladi, kubisti in futuristi. Kaj naj bi se jaz mešala v to gnečo s svojimi tihožitji, ki niso nič futuristična. Naj se le pošteno zrevolucionirajo kujoni, saj smo se mi tudi« (Ivana Kobilca). Njena mojstrovina Kofetarica letos praznuje 130 let. Pri Loka kavi in na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje se ji bodo poklonili na poseben način.               

Tako je nastal projekt »Sodobna kofetarica«. Loka kava je k sodelovanju povabila Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO). Na Akademiji bodo študenti Oddelka za slikarstvo in Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj in izr. prof. mag. Žige Kariža poustvarili Kofetarico. 

Na UL ALUO se veselijo sodelovanja pri projektih, ki s strani gospodarstva promovirajo tako klasično kot sodobno umetnost in še posebej stičišča obeh. Akademija namreč stremi k temu, da ohranja stik s tradicijo, hkrati pa to znanje stalno nadgrajujejo v stiku s časom. 

Doc. Suzi Bricelj:»Izhodišče raziskovalnega dela s študenti bo podoba sama, njena vloga v slovenski kulturi. Gre za dvoje, na eni strani za oblikovanje javnega mnenja o tem likovnem delu in likovni umetnosti na splošno – kako družba sprejema likovno umetnost. Na drugi strani pa gre seveda tudi za oblikovanje posameznikovega odnosa do intimnega obreda, v tem primeru pitja kave, ki skozi podobo ponuja vpogled v notranje doživljanje upodobljene osebe.« 

Izr. prof. mag. Žiga Kariž:»Kot vsako veliko umetniško delo tudi Kofetarica nudi neštete možnosti razumevanj, ki se s časom ne izgubijo, zato sem prepričan, da bodo tudi naši študenti skozi svoje interpretacije ponudili številna nova branja tega dela.« 

Pri Loka kavi so počaščeni, da bodo lahko sodelovali s priznano slovensko akademijo, kjer se kalijo mladi talenti v umetnosti. In prav to je bil razlog, da so se odločili za projekt »Sodobne kofetarice«. »Z željo, da bi proslavili delo Kofetarica, ki je naš prepoznavni znak, in v želji, da bi to čudovito stvaritev predstavili tudi mlajši generaciji, smo se odločili, da z mladim znanjem in domišljijo ustvarimo sodobno Kofetarico. Na ta način dajemo poklon tudi slovenski umetnosti,« so povedali pri Loka kavi in nadaljujejo z besedami: »Že tako smo ponosni, da naša kava na embalaži nosi podobo Kofetarice. Projekt, ki ga danes začenjamo, pa nam odpira pogled tudi na to, kako mladi umetniki vidijo ljubitelje kave.« 

Ivana Kobilca je eno svojih največjih mojstrovin, Kofetarico, naslikala v Münchnu, ko je imela komaj 27 let. Tako resnično je ujela izraz kavopivke, da se zdi, kot bi nas vabila k druženju ob kavi. Delo je bilo slikarki še posebno ljubo in ga ni želela prodati. Slika je bila prvič razstavljena v Ljubljani leta 1889 v drugem nadstropju realke in nekateri so jo označili kot slikarkino najboljše delo. Naslikala jo je po živem modelu in Kofetarica je postala ena najbolj priljubljenih slik, ki so danes razstavljene v Narodni Galeriji. 

Navdušujoč uspeh Ivane Kobilice v svojem času je povzela doc. dr. Petja Grafenauer,umetnostna zgodovinarka: »Leta 1891 je Ivana Kobilca poslala svoji dve sliki Poletje in Likarici na pariški Salon in maja 1891 so slovenski časopisi s ponosom poročali o dosežku slikarke. Bila je sprejeta na najprestižnejšo razstavo Zahodnega sveta v svojem času. Šlo je za velik dosežek, še posebej, ko so jo sprejeli tudi za pridruženo članico francoskega nacionalnega društva lepih umetnosti.«

Natečaj »Sodobna kofetarica« se bo zaključil decembra 2018. Avtorice in avtorji desetih najboljših del bodo nagrajeni, dodatna motivacija za sodelovanje v natečaju pa je razstava finalistov, ki bo sledila januarja 2019. Z zmagovalnim motivom »Sodobne Kofetarice« bo opremljena tudi nova omejena serija skodelic Loka kave.

 

 

comments powered by Disqus