Najboljši udarec je znanje

Najboljši udarec je znanje

  • Google Plus
Dejana Zavca, nekdanja svetovna boksarska prvaka po verziji IBF, tako otroci Osnovnih šol Majšperk na tretjem dogodku akcije Podarite nam modro srce pričakali z gromkim aplavzom, z občudovanjem v oči, z desetinami ročno izdelanih modrih src. Prizor, ki bi otoplil vsakogar.
 
Kako težko so ga čakali. Da jim pove o svojih poteh, prvih boksarskih korakih, o udarcih, zmagah v zmagah, o vsem, kar naredi svetovnega prvaka v legendi, kot je Dejan Zavec. V letošnjem, že 12. akciji NIVEA Podarite nam modro srce, v okviru katere bo NIVEA namenila 20.000 evrov v sklad za izobraževanje otrok iz socialno šibkejših okolij, zato so ambasadorji iz športnega sveta otroke navdušeni s pogumom za uresničevanje svojih talentov v sanj. V Dejanu Zavec jih vsekakor zna navdihniti.
 
Z boksom je začel povsem po naključju
 
Voditeljici Alenki Kesar je v intervjuju najprej zaupal, da je z boksom začel popolnoma po naključju, pri petnajstih letih, pred tem je igral nogomet. »Za boks me je prva navdušila televizija. Potem me je v srednji šoli profesor športne vzgoje poslala na trening nogometa. Nisem našel telovadnice, sem pa našel dvorano, v kateri so boksali, in tam ostal. Pravim, da je bila na usoda, «je povedal Dejan Zavec, ki je vedoželjnim otrokom pokazal osnovni položaj boksov. »Stopimo v širino svojih ramen, z levo nogo pol koraka naprej v pokrčimo koleno. Potem damo levo roko v višino ličnice, desno pa v višino brade v se sklonimo malo naprej. Tako smo pripravljeni na dvoboj, «je razložil Dejan Zavec.
 
Najbolj zahtevno je natrenirati psiho
 
Športni strokovnjaki so tako ugotovili, da je boks eden najzahtevnejših športov, v Dejanu Zavecu to delo pritrdi. »Bolj kot sami udarci so pomembni elementi, ki jih natrenemo pred tem. Na primer gimnastika, koordinacija, moč v hitrosti. Najbolj zahtevno in naporno je nato še urediti svoj psiho, «je dejal Dejan Zavec, ki je otrokom razkril, da bolj kot vidne poškodbe bolijo udarci v mišice.
 
Na vprašanje vodje, ali mu je bilo kdaj hudo, ko je močno udaril nasprotnika, je odgovoril: »Prvič sem se ustrašil. Pogosto ne razmišljamo, kaj doživljajo drugi ob nas, ob takih trenutkih pa. Strah v spoštovanju sta najboljša prijatelja vsakega športnika. «
 
»Postanete lahko, kar si želiš«
 
Otrokom je razložil še, da ni bistveno, koliko ima družine, v kateri se vzgajajo, in da ni družine, ki bi imela vse. »Vedno je kakšen manko, pogosto vidimo le srečo drugih, svoje pa ne. Čeprav mi ni bilo vedno postlano z rožicami, je že bilo tako, da mi je uspelo priti do dela, ne odpovedati v težkih trenutkih in ne stopiti nazaj, ampak nadaljevati. « 
 
Na srce jim je dal še, da lahko postanejo, kar si želijo, in morajo biti pripravljeni za trdo delati. »Od želje do cilja je dolga, zanimiva pot. Brez nič ni nič, «je zaključil Dejan Zavec modro.
 
Tudi otroci so bili odlični novinarji
 
Vprašanje otrok: Od kdaj ste bili kurentni? Videl sem vas na Ptuju.
 
Odgovor Dejana Zavca: Kurenti so mi pri srcu že od malih nog. Intenzivno jih spremljam zadnjih petnajst let. Svojo kurentijo pa imam tri leta.
 
Vprašanje otroka: Kdaj ste začeli ukvarjati z akcijo Podarite nam modro srce?
 
Odgovor Dejana Zavca: Akcija traja že vrsto let. Meni kot letošnjemu ambasadorju zdi pomembno, da drug drugemu dajemo. Ne mislim na denar in sladkarije, veliko je, če damo sošolcu toplo besedo ali mu pomagamo pri nalogi. Modra srca predstavljajo ravno to, pomagajo drugim.
 
Vprašanje otrok: Zakaj ste nehali boksati?
 
Odgovor Dejana Zavca: Kot vse na tem svetu ima tudi športno življenje. Nehal sem trenirati, ker sem prestar, da bi lahko boksal na tako visoki ravni.
 
Vprašanje otrok: Koliko zlatih pasov imate?
 
Odgovor Dejana Zavca: Misliš tiste, ki sem jih dobil na tekmovanjih, kajne? Mislim, da im imam osem. Nekatere sem vrnil, trikrat jih braniš, nato jih moraš vrniti.
 
Vprašanje otrok: Kateri je najboljši udarec?
 
Odgovor Dejana Zavca: Vsak ima svoj najboljši udarec. Jaz pa mislim, da je najboljši udarec znanje.
 
120 ljubiteljem otroka je Dejan Zavec na koncu z veseljem podpisal modro srce, ki jih bodo lahko motivirali nalepili na okno svoje sobe. Še skupinska fotografija in fotografija z učitelji, ki so bili nad Zavčevim obiskom prav tako navdušeni kot otroci. Kako tudi ne, znanje o vijuganju skozi življenje in medsebojna pomoč sta še pomemben del šole.
 
O letošnji akciji Podarite nam modro srce
 
V zdaj že zelo dobro znani akciji tudi letos od 29. januarja do 27. februarja v znak podpore izdelujemo modro srce in jih lepimo na okna. Fotografijo okrašenega okna lahko z oznako #NIVEAmodrosrce objavite na Facebooku ali Instagramu ali fotografiji, ki jo oddate na spletni strani www.nivea.si/modrosrce in se tako potegujete za privlačne NIVEA nagrade.
 
Dober namen v 12. akciji Podarite nam modro srce podpirajo številni znani amaterji iz športnega sveta. Poleg Dejane Zavca še Sašo Dončić, Matić Rebec, Rok Perko ter Primož Kozmus.
 
Tudi vi podarite modro srce v pokažite, da vam je mar. 
comments powered by Disqus