iRobot Roomba: prednosti robotskega sesanja, na katere niti ne pomislite

iRobot Roomba: prednosti robotskega sesanja, na katere niti ne pomislite

  • Google Plus

Si predstavljate, da bi lahko povsem odmislili sesanje? Da bi nekdo sesal namesto vas, ko vas ni doma ali ko počnete kaj drugega? Da bi bila tla vašega doma vsak dan čista, ne da bi vam bilo treba za to karkoli narediti? Verjetno težko. 34-letna Teja iz Ljubljane, sicer mamica dveh otrok, pa je izkusila ravno to. Dobila je možnost, da njena družina preizkusi enega najboljših robotskih sesalnikov na svetu, in sicer za mesec dni. Presenečeni boste, kakšna je bila njena izkušnja. 

Presenečenje za presenečenjem

V Tejini štiričlanski družini je vselej pestro. Z možem imata dva fantka, mlajša od petih let, stresni službi in številna vsakodnevna gospodinjska opravila, ki jim nikoli ni konca. Čeprav si z možem porazdelita opravke, ima dan vselej premalo ur in pogosto se jezita, ker doma nikoli ne moreta zares spraviti v red. Znano, kajne? Najhuje je po vsakem obroku, ko je pod mizo polno ostankov hrane, tepihi so prašni in polni drobnih delcev, na tleh je vselej pesek, za sesanje pa ni časa vsak dan, je potarnala Teja. Potem so zagrabili priložnost, da preizkusijo, kako je živeti z najboljšo serijo robotskega sesalnika iRobot Roomba 980, ki ga je mogoče upravljati preko pametnega telefona, sam se vrne v bazo in napolni ter temeljito posesa vse površine, tudi tepihe. »Sprva nisva imela visokih pričakovanj. Menila sva, da nama bo robot odnesel uro sesanja na teden. Tisto uro v soboto, ko se ti resnično ne ljubi sesati. Izkazalo se je, da smo imeli vsi štirje solzne oči, ko smo robota morali vrniti,« se spominja Teja. Robot je na njihovo življenje vplival bolj, kot si je mogla zamisliti.

Od enkrat na teden do vsakodnevne rutine

»Prva stvar, ki smo jo vsi opazili, je, da smo se pošteno navezali na okroglega robota, ki se smuka med nogami, ko kuhaš, ali napravi red, ko smo na sprehodu. Prav hvaležen si, ko se vrneš domov in vidiš, da je, medtem ko si zunaj brcal žogo z otroki ali šel v trgovino, nekdo do potankosti očistil tla,« je povedala Teja. Če so prej sesali le ob sobotah, med tednom pa neradi pogledali proti nogam ali celo umikali otroka s tal, ker niso bila čista, je bilo sedaj sesanje na tapeti vsak dan. »Hitro smo se navadili, da je vse čisto. Ko smo šli v službo in otroka v vrtec, je mož preko telefona vključil sesalnik in ta je kot pridna gospodinjska pomočnica opravil svoje delo, da smo se vrnili v čist dom.«

Manj prepirov in proste sobote

Teja je opazila tudi, da se zaradi drobtin pod mizo in drugje po hiši veliko manj prepirajo. »Otroka sta se navadila, da vključita robota takoj, ko pojesta, če opazita, da so na tleh ostanki hrane. Še več! Navadila sta se tudi, da zvečer skrbno pospravita vse igrače in lego kocke, da jima jih robot zjutraj ne bi posesal,« se smeje spominja Teja. Spomnila se je tudi situacije, ko je otrok obut stekel čez stanovanje in ni opazil, da za sabo pušča sled strjene zemlje. »Običajno bi se jezila, tako pa sem le vključila robota in ko smo se vrnili s sprehoda, je bil v hiši znova red kot prej. Res osvobajajoče,« je povedala Teja. Robot je bil še prav posebej všeč njenemu možu, saj je bilo sobotno sesanje njegovo opravilo. Namesto sesanja je ta čas porabil za igro z otrokoma ali za branje, prijetno pa je bilo tudi, ker je bilo zaradi dnevnega sesanja stanovanja v soboto že vse čisto.

Slovo solznih oči

Tejo in njenega moža je presenetilo tudi, koliko prahu je v stanovanju. »Prve dni smo praznili robotski sesalnik čisto vsak dan. Čeprav se je zdelo, da so tla čista, je bil vseeno vsak dan poln prašnih delcev, ki jih je povlekel še iz zraka. Posledično je bilo manj prahu tudi na policah,« je strnila opažanja Teja, ki se pri tem ni mogla znebiti občutka, da je bil zrak v njihovem domu s tem tudi bolj zdrav in manj dražeč. Ko so ga morali vrniti, so bili vsi potrti, navadili so se na novega družinskega člana, ki jim je odnesel toliko dela, prihranil toliko časa in se tako ljubko premikal po hiši.

In koliko časa dejansko prihranijo robotski sesalniki?

Od kar je iRobot, vodilni ponudnik robotskih sesalnikov na svetu, leta 2002 na trg poslal svoj prvi robotski sesalnik iRobot Roomba, si ga je kupilo že 20 milijonov uporabnikov. Analiza uporabe je pokazala, da robotski sesalnik v povprečju sesa 43 minut dnevno in petkrat na teden. Lastniku na leto prihrani 110 ur. Največ dela ima sicer iRobot Roomba v petek.

Tejina zgodba pa ima srečen konec. Njen mož se namreč ni želel odreči prostim sobotnim dopoldnevom, ni si tudi mogel predstavljati, da bi znova po hiši vlekel kabel in težak sesalec, zato ji je iRobot Roombo kupil za rojstni dan. No, bolj sebi, se je pošalila Teja.

 

 


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus