Bo vaš otrok virtual tour guide ali foodologist?

Študenti, ki bodo letos začeli s študijem, bodo ob koncu študijske poti ugotovili, da so se odprli novi poklici, za katere ob vstopu v šolo še niso vedeli.

Bo vaš otrok virtual tour guide ali foodologist?

  • Google Plus

Leta 2020 bo tako na primer priljubljen poklic kot je strokovnjak za hrano (foodologist), ki bo imel znanja iz biologije in psihologije ter bo hkrati obvladal kmetijske in kuharske veščine. To bo strokovnjak, ki bo iskal in odkrival nove možnosti prehrane. Istega leta, pravijo strokovnjaki za zaposlovanje, bo potreba po poklicu digitalnega varuha (digital bodyguard), ki bo mešanica strokovnjaka za odnose z javnostmi, strokovnjaka za družbena omrežja, nekoga, ki bo znal operirati s podatki in bo sledil trendom na družbenih omrežjih. Zato mirno. Študenti naj se vpišejo na študij, ki jih veseli. Vprašanje je, kaj bodo delali, ko bodo končali s študijem, a vsaj študirali bodo z veseljem.

Poklice prihodnosti že poznamo 

Zveni kruto? Morda, a tako je, pravijo strokovnjaki s področja zaposlovanja. Tako je po celem svetu in tudi pri nas. Študent, ki se bo letos na primer vpisal na študij zgodovine, bo morda čez štiri leta delal kot virtualni vodič (ang. virtual tour guide). Ti bodo s pomočjo okolju prijaznih dronov in robotov vodili turiste.

Poklici prihodnosti so sicer znani, pravi direktorica marketinga na portalu MojeDelo.com Maruša Grah. “Pri nas bo vse večja potreba po računalniških programerjih, IT strokovnjakih, finančnih analitikih, tržnikih, farmacevtih, biokemikih, zdravnikih, zobozdravnikih, medicinskih sestrah, poklicih, povezanih z zdravstveno nego na domu, strojnih inženirjih, zelenih delovnih mestih (varčna raba energije, zemeljskih virov, lesarstvo) ter po kadru v gostinstvu in turizmu.” 

Primanjkuje predvsem dobrih kadrov 

V vsaki slovenski regiji podjetniki in managerji podjetij razlagajo isto: primanjkuje nam dobrih kadrov!

Matjaž Kompara iz Gostol – Gopan, d.o.o. prihaja iz podjetja, ki ima 70-letno tradicijo in v katerem proizvajajo linije za peko kruha. In čeprav kruha pri njih ne pečejo, pravi, da pri njih diši po kruhu ves čas, tako predani so svojemu poslu. “Pri nas imamo veliko potrebo po inženirjih tehničnih strok, predvsem po diplomiranih inženirjih strojništva in po magistrih, dobre zaposlimo jutri zjutraj!” 

Eno izmed podjetij na celjskem, podjetje EMA, je odkrilo posebno merilno napravo, ki jo nameščajo na ladje po vsem svetu. To je izjemen uspeh. Podjetje hitro raste, ima že 50 zaposlenih.

»Iščemo kadre, ki so približno pet let na trgu dela, in takšne, ki so že oblikovani. Odslej pa bomo imeli možnost tudi za mentorstvo znotraj podjetja. Iščemo kader, ki ga nihče ne pozna, gre za zelo specifičen poklic, imenuje se geomatik. To je oseba, ki pozna geografski sistem in obvlada informatiko.« 

Robert Žunkovič iz Mark Metala je povedal, da iščejo nove kadre s pomočjo družbenih omrežij in poznanstev ter da sodelujejo tudi s šolami, mladi opravljajo pri njih tudi prakso. Mark Metal je uspešno družinsko podjetje, ki ima 90 zaposlenih, želijo pa si jih 200.

»Iščemo strojno smer, predvsem strojne tehnike, je pa težko najti kader z izkušnjami. Dnevno dobimo od 20 do 30 prošenj za delo, so pa to večinoma brezposelni. Naše matično podjetje pridobiva kadre že iz šole, pri njih opravljajo prakso pol leta in takoj se vidi, kdo od kadrov je primeren.« 

Tudi v klasičnih panogah bo prišlo do sprememb 

Ne gre zanemariti dejstva, da se še vedno iščejo kamnoseki, izdelovalci kovinskih konstrukcij, oblikovalci kovin, orodjarji, električarji, avtokaroserist, peki, mesarji, mizarji, zidarji, kleparji, slikopleskarji, gozdarji in dimnikarji, pravi Maruša Grah iz MojeDelo.com. 

Zelo široko področje nastajanja novih poklicev je zagonsko okolje start-up podjetij. Ti razvijajo zelo različne izdelke in storitve, zato si del novih poklicev ustvarjajo ljudje sami v okviru lastne podjetniško-razvojne poti.

Seveda pa tudi v »klasičnih« panogah prihaja do novih potreb, za katere se specializirajo novi profili strokovnjakov. Primeri področij, kjer zelo hitro nastajajo nove potrebe, so med drugim:

  • Tehnologija in inovacije: strojni, elektrotehnični in drugi poklici, ki se razvijajo v nove oblike z inovacijami v proizvodnem procesu (npr. prej omenjeni geomatik ali skrbnik za arhitekturne vizualizacije).
  • Trženje in tržne komunikacije, predvsem v povezavi s spletom: specialisti za digitalni marketing, družabna omrežja, upravljanje s skupnostmi, vodje digitalnih projektov, vodje digitalnega oglaševanja, specialist za vsebinski marketing.
  • Informacijsko-komunikacijske storitve, sploh programiranje in razvoj, spletne in mobilne aplikacije, področje big data: scrum masterji, produktni vodje za digitalne projekte, specialisti za digitalizacijo, specialisti za big data, data science specialisti (podatkovni analitiki), razvijalci spletnih aplikacij. 

Pri MojeDelo.com še poudararjajo, da se danes zelo težko šolaš za poklic, ki bo obstajal čez 10 let, saj več kot polovica jutrišnjih poklicev danes še ne obstaja. Tega se je treba zavedati, slediti trgu in razvoju ter svoja znanja, veščine ter kompetence prilagajati potrebam. Ali pa te soustvarjati. 

Mladi pa lahko svoje priložnosti za zaposlitev pridejo pogledat na ljubljanski Karierni sejem, ki bo 29. Novembra 2017. 


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus