"Pravočasni pregled ustne votline vam lahko reši življenje«

"Pravočasni pregled ustne votline vam lahko reši življenje«

  • Google Plus

Pravočasen pregled ustne votline vam lahko reši življenje je brezplačen projekt, ki bo po vsej Sloveniji v mesecu maju. Pripravil so ga pri Odboru za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije, v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKCL in Centrom za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike. 

Gre za osveščanje o ustnem raku, ki je po pogostosti na 8. mestu v Sloveniji, letno pa strokovnjaki odkrijejo okoli 250 novih bolnikov z rakom ustne votline in žrela. Po statistiki Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKC Ljubljana, 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijejo v zobnih ambulantah. Samo redni zobozdravniški pregledi rešujejo mnoge težave, v primerih zgodnjega odkritja malignih obolenj pa tudi življenja.

Cilj projekta je izboljšanje ozaveščenosti prebivalstva o ustnemu raku v Sloveniji in odkriti zgodnje spremembe pri preventivnih pregledih, kar je zelo pomembno, saj so rezultati pri zdravljenju majhnih tumorjev dobri, odstotek ozdravljenja visok, invalidnost pa majhna. Zdravljenje napredovanih tumorjev je veliko zahtevnejše, dražje, rezultati pa mnogo slabši.

V projekt je vključenih več kot 500 zobozdravnikov po celotni Sloveniji.  

Na brezplačen pregled se lahko preprosto prijavite tako, da na seznamu zobozdravnikov na spletni strani Zdravniške zbornice www.zdravniškazbornica.si poiščete svojega najbližjega zobozdravnika in ga kontaktirate. Za podrobnejše informacije o projektu in naročanju  lahko pokličite tudi na telefonsko številko 01/30 72 100 (vsak delovnik med 9. in 12. uro).

Pridite, zobozdravstveni pregled vam lahko reši življenje!


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus