Kako do službe na Kariernem sejmu?

Kako do službe na Kariernem sejmu?

  • Google Plus

Jutri bo 14. Karierni sejem v Ljubljani. Naravnost noro je, koliko ljudi pride iskat službo, drugo kariero ali zgolj samo pogledat, kaj je na trgu. In med razstavljalci so sama zveneča, uspešan podjetja, ki iščejo dober kader. Izjemna priložnost za vse, ki si želite službe ali iščeto drugo službo.

Lani je prišlo 12 tisoč ljudi. Letos jih organizator Mojedelo.com, največji zaposliteveni portal v Sloveniji, pričajuje še več. Zbrala sem nekaj informacij, ki vam bodo prišle prav, če boste prišli iskat priložnost na sejem.

Vnaprej raziščite podjetja, ki bodo na sejmu prisotna! Izberite tista, ki vas najbolj zanimajo, preberite si, s čim se ukvarjajo in katere pro le zaposlujejo – ali iščejo kadre vašega ali sorod- nega poklicnega pro la. Ugotovite, kaj iščejo pri kandidatih in kaj je (glavni) razlog, da iščejo novega sodelavca. 

Pripravite informativen in pregleden življenjepis, Certifikate in dokazila o formalnem izobraževanju ter druga pisna potrdila, certifikate in priporočila preteklih delodajalcev, ki vam povečujejo vrednost v očeh delodajalcev, pisna priporočila, naredite kopije vaših treh najmočnejših priporočil, pripravite beležko ali rokovnik ...

Pripravite svojo predstavitev. Veliko vaših sogovornikov vam bo na začetku pogovora dalo priložnost, da se jim predstavite. Pripravite kar se da jedrnato in usmerjeno predstavitev (največ 2-3 minute), v kateri predstavite svoje najpomembnejše prednosti in dosežke ter dodajte tudi, kaj konkretno lahko podjetju ponudite – kako boste rešili njihov problem.

Prvi vtis bolj šteje in boljšega boste naredili, če pridete urejeni. Ni nujna klasična poslovna obleka ali kostim (razen če ciljate npr. na zaposlitev v banki), vsekakor pa imejte v mislih, da greste na intervju za zaposlitev. Trenirka ali umazane hlače in razvlečena majica niso primerna oblačila za (uspešen) zaposlitveni razgovor.

Če pridete na sejem le eno uro pred zaprtjem, morda ne boste prišli na vrsto za razgovor pri izbranih delodajalcih, poleg tega pa bodo ti že precej utrujeni od celega dneva. Pridite raje kmalu po odprtju ali takoj po službi, da vas ne bo priganjal čas.

S sabo imejte torbo ali vsaj mapo. Če boste dokumente, ki jih boste prinesli na sejem in prospekte, ki jih boste odnesli s sejma, hranili v lični torbi ali mapi, bo to naredilo boljši vtis na potencialne delodajalce, kot če (zmečkane) papirje hranite v plastični vrečki.

Pripravite si vrstni red, po katerem boste obiskovali izbrana podjetja. Kadroviku posredujte življenjepis, pozanimajte se za morebitne naslednje korake v selekcijskem postopku. Pripravljeni morate biti na morebitne poglobljene razgovore kar na sejmu samem, morda takoj morda čez nekaj ur.

Do kadrovika pristopite profesionalno, se nasmehnite, mu ponudite krepak stisk roke in se predstavite. Veste, katero delo zasledujete; vaš cilj je kadrovika prepričati, da ste primeren kandidat za to delovno mesto. H kadrovikom pristopite sami in ne s skupino prijateljev, ki bodo le motili pogovor.

Kadrovika pozorno poslušajte, iz njega izbrskajte informacije, kakšne profesionalne in osebnostne karakteristike pričakuje od sodelavcev. Argumentirajte, zakaj ste vi primerna oseba za njihovo podjetje in kako vaša znanja ter veščine pokrivajo njihove potrebe. Med pogovorom bodite pozitivno naravni.

http://kariernisejem.com/index


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus