Boštjan Gorenc Pižama nam je spisal recept za čili kon karne.

Bedančev recept za čili kon karne kon čokolat. Ni za kaj.

Boštjan Gorenc Pižama nam je spisal recept za čili kon karne.

  • Google Plus

Ku-ku, Bedanc je tu. Ker moj spletna stran pizama.net ni čisto nič kuharsko usmerjena, sem se z veseljem odzval na povabilo, da odstopim en svoj recept za objavo na tej spletni stran.

Kiša metaka v svojem podzemnem bengerju Sarah Palin pravijo: "Jer kad zima bane, triba jest na žlicu," in tako tudi v našem gospodinjstvu občasno radi cmarimo raznorazne žlicarje, od multistročničnih minešter do zimzelenega hitiča Čili kon karne kon čokolat. Recept je iz Nemčije pritrogala ženina sestra, jaz pa sem ga še malce popedenal, da gre bolj na brbončice mojemu gorjanskemu in pivoljubnemu jeziku. Osnovne potrebe so naslednje:

 pol kilce faširanga govejca

15 do 20 dek nakockanega choriza (pekočega ali blagega, kar imajo v štacuni oz. glede na vaše pekočne preference)

2 čebuli (sam preferiram rdečo)

4 stroki česna

mleta rudeča sladka paprika

nomu mešanica Mexican rub

poper

sol

lovorov list

2 rudeči nakockani papriki

2 - 3 nasekljani feferonarji (spet odvisno od želje po stopnji opeklin v ustni votlini. lahko so štacunski, če doma balkonite kakšne strupene minimalce, toliko bolje)

1/2 l goveje jušne osnove (jaz preprosto zlijem vrelo vodo in dodam lonček knorrove jušne osnove. Nekoč se moram spravit delat čili v nedeljo dopoldne, da skočim k tašči po domačo govejko, tega še nisem stestiral)

temno pivo, po možnosti z dodano čokolado; jaz prisegam na Young's Double chocolate stout

3 piksne pelatov (lahko tudi nakockanega paradajza, ampak pelati se tako luštno razcefrajo)

2 piksni rdečega fižola (tam okrog 400 g)

piksna sladke koruze (ajmo, petnajst dek, tam nekje, plus minus glede na kljuvaške želje)

80 g temne čokolade

Vzamemo veliko posodo, da zadeva ne bo brizgala čez rob, ko bomo začeli mešati vse sestavine. Dno požegnamo z olivcem in na segretega stresemo nasekljano čebulo in česen. Popražimo in prelijemo z malce piva, da čebula lepo postekleni. Dodamo chorizo, še malce prepražimo in nato v lonec kipnemo še faširanca. Med praženjem ga raztrenčiramo s kuhalnico in širokogrudno posujemo z mleto papriko in mehiško mešanico začimb. Potenstamo, nato pa na žur uletijo še paprika, čili in poper. Premešamo in dolijemo jušno osnovo, pelate in deci ali dva piva. Premešamo, povohamo, se odločimo, da je tale čili že zdaj zmagovalen in ga v počastitev tega dosežka ovenčamo z lovorovim listom. Pokrijemo, znižamo temperaturo in cmarimo pol ure. Vmes lahko premešamo, da malo razdrmamo pelate, in počasi posrkamo pivo, ki nam je ostalo.

Po pol ure prijetno brbotavo župco obiščejo odcejeni fižolarji in koruzniki ter gospodična čokolada, ki poskrbi za prijetno temno polt končnega izdelka. Po okusu dosolimo in popopramo ter še deset minut opazujemo mehurčke na vrhu čilija.

Po desetih minutah vzamemo ta velko šeflo, naložimo krožnik do roba in čili ozaljšamo z žličko kisle smetane ali pa kar creme fraicha, če se počutimo še posebej drzno. Če se vam kje svaljka kakšen peteršilj, ga lahko nasekljanega posujete po vrhu, da vam bo zeleno fovš, ker sam ne bo mogel okušati božanskega (oz. peklenskega, če ste ga dostojno poostrili) čilija. Druga varianta posipa je strt koruzni čips, ampak to bojda ni preveč paleo in bo okrnjen vaš sloves lovca.

Vse, kar vam še preostane je, da čili pojeste, potem pa se slečete do spodnjic in odtečete en krog po vasi, ker vam zdaj mraz ne more do živega.

 

Boštjan Gorenc Pižama


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus