Ustnice so ustvarjene za poljube

Ustnice so ustvarjene za poljube Foto: Beiersdorf

  • Google Plus

Danes je svetovni dan poljubov. Ni lepšea, ni slajšega, ni bolj posebnega, kot so poljubi. 

Poljub na čelo

Nekateri ga opisujejo kot poljub prijateljstva, psihologi pa menijo, da je poljub na čelo v evropski in zahodni kulturi znamenje najgloblje ljubezni in bližine- ponavadi ga namenimo partnerju in otrokom. Po nekaterih raziskavah naj bi nam vsak prejet poljub na čelo celo podaljšal življenje za deset minut. 

Poljub na lice

Med poljubi velja za najbolj uradnega, saj se skozi zgodovino pogosto pojavlja kot gesta spoštovanja ob srečanju, sprejemu gostov ali voščilu ob praznikih. S poljubljanjem na lica si sporočamo, da smo z osebo v prijateljskih odnosih.

Poljub na roko

Poljub roke je znak aristokratske uglajenosti, občudovanja in spoštovanja. Največkrat ga moški nameni ženski, pri tem pa se spoštljivo prikloni. Gesta se je množično uveljavila na evropskih dvorih 17. in 18. stoletja, pozneje pa so jo pričeli uporabljati pripadniki višjega sloja nasplošno. Poljub roke je se pojavlja tudi kot izkaz spoštovanja do višjih cerkvenih predstavnikov, a navado v sodobnem času vse pogosteje opuščajo.

Francoski poljub

Globok, dolg in strasten poljub med dvema si je ime na prelomu 20. stoletja prislužil zaradi razvpitosti in govoric o francoskem življenjskem slogu - Francozi so od nekdaj veljali za tiste, ki imajo do ljubezni in telesnosti najbolj sproščen odnos, še posebej pa se je o tem šušljalo v obdobju bohemskega razcveta, ko so tamkajšnja mesta buhtela od divjih kabarejskih zabav.

Eskimski poljub


Poljub, kjer si nežnost namesto z ustnicami izmenjamo z nosovi. Zgodnji raziskovalci življenja na Arktiki so mu nadeli ime, a nato se je uveljavilo napačno prepričanje, da se v tamkjašnjih krajih "noskajo" zaradi bojazni, da bi si ob običajnem poljubu ponesreči skupaj primrznili ustnice. Pravzaprav s takšnim poljubom izkazujemo prijateljstvo, ljudje v hladnih krajih pa imajo usta tako ali tako večinoma zaščitena s pokrivali. V evropski in zahodni kulturi se je poljub uveljavil kot simbol navezanosti in bližine - največkrat ga namenimo majhnim otrokom.

Zračni poljub

Poljub, ki ga pravzaprav namenimo svoji roki, nazadnje pa ga spustimo ali odpihnemo v "svet", je največkrat gesta pozdravljanja širše množice in pogosto rezervirano za slavne osebnosti.  Ob tem ne smemo pozabiti še na zračni poljub, ki zamenjuje poljub na lica - najpogosteje si ga v znak vljudnosti izmenjujejo ženske ob gala večernih priložnostih, posebej takrat, ko si ne želijo pokvariti popolno naličenega obraza.

   

Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


Foto: Beiersdorf
comments powered by Disqus