Utonilo je sonce

Utonilo je sonce Utonilo je sonce

  • Google Plus

V Botaničnem vrtu v Ljubljani se je pričela vseslovenska akcija osveščanja in opozarjanja pred škodljivimi vplivi sonca. Projekt Dan zaščite pred soncem že 7. leto pripravlja Združenje slovenskih dermatovenerologov, s partnerico blagovno znamko Eucerin. Letos bo akcija potekala v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru in Novem mestu. Tam bodo mimoidoči lahko spoznali lokalne dermatologe in ambasadorko letošnjega projekta Sabino Gosenco, ki so ji pri rosnih 25. letih odkrili maligni melanom. Njegova odstranitev je bila uspešna. Izkušnja s to najhujšo obliko kožnega raka je pripomogla k temu, da je spremenila svoje navade in je izjemno previdna, ko mora na sonce.

(Na sliki: organizatorji akcije)

Sabina Gosenca je povedala, zakaj se je odločila, da letos podpre akcijo kot ambasadorka: »Ko so me organizatorji dermatologi in predstavnice Eucerina povabili k sodelovanju, nisem oklevala. Odločila sem se predvsem zato, ker mi o tem, kar me je doletelo v življenju, res ni težko govoriti in ker želim s svojo zgodbo prispevati k lepšemu in boljšemu jutri. Všeč mi je, da lahko širim pozitivno energijo in s svojo življenjsko izkušnjo pomagam ozaveščati. Hudo mi je namreč, ko na plaži ali na terasah lokalov sredi vročega dne, ko sonce najbolj pripeka, vidim punce, ki se zaradi trendov nastavljajo močnemu soncu, da se bodo lahko pohvalile, kako lepo zagorele so. No, pa ne gre le za punce. Tudi fantje bi se morali bolj zavedati, da je porjavelost poškodba kože.« 

                                                                              (Na sliki: Ambasadorka akcije: Sabina Gosenca)

Na otvoritvenem dogodku letošnje akcije Dan zaščite pred soncem v Ljubljani so poleg ambasadorke zbrane nagovorili Borut Žgavec, dr. med. spec. dermatovenerolog, dr. med. in asist. mag. Mateja Starbek-Zorko, Nataša Grebenšek, dr. med., spec. dermatovenerologije in Mojca Dobrovoljc, vodja farmacevtskega programa pri Beiersdorfu in blagovne znamke Eucerin. Večkrat so poudarili, da varnega sončenja ni, kot tudi ni zdrave porjavitve, saj je vsaka porjavitev kože že poškodba. Poškodbe pa se iz leta v leto kopičijo. 

Pred škodljivimi vplivi sonca ni varen nihče, tudi ljudje s temnejšo naravno poltjo se morajo zaščititi pred soncem. Ranljivi so tudi mladi, ki ne upoštevajo navodil. Dermatolog Borut Žgavec je povedal, da se maligni melanom pojavlja tudi pri mlajših odraslih. Sicer so primeri redki, a se pojavljajo. V svoji praksi se je srečal celo z bolnikom, ki je bil star komaj 16 let.

Nataša Grebenšek, dr. med. :«Varnega sončenja ni. Potrebno se je zaščititi in to vselej, kadar gremo na sonce. Najbolje je poiskati senco. Vplivi sončenja so lahko zelo hudi, čedalje več je konžnega raka, prav tako pretirano sončenje vpliva na prezgodnje staranje.« 

Mateja Starbek Zorko, dr. med.:«Potrebno količino vitamina D dobimo že, če gremo na sprehod za 5, 10 min in imamo le roke in obraz izpostavljen soncu. Zato je argument, da smo na soncu zaradi tega, da dobimo D vitamin iz trte zvit.« Prav tak je strogo prepovedan solarij, kar je zapisala tudi Svetovna zdravstvena organizacija. 

»Pri zaščiti pred soncem je izjemnega pomena, da uporabimo dovolj kreme za sončenje in da kreme vsebujejo biološko zaščito za celice. Za optimalno in popolno zaščito pred soncem bi morali na površino kože nanesti 2mg izdelka na kvadratni centimeter kože. Dobro in preprosto pravilo je, da se na koži ustvari enakomeren film, ki ga vtremo v kožo. Za celotno telo (srednje velike osebe) potrebujemo 35mg izdelka za enkratni nanos. Če ne nanesete zadostne plasti izdelka, to bistveno zniža zaščitni faktor.« Mojca Dobrovoljc, vodja farmacevtskega programa pri Beiersdorfu in blagovne znamke Eucerin, ki je tudi pokrovitelj akcije Srečanje pod senčnikom, s čimer dokazuje, da so družbeno odgovorno podjetje.

Projekt Dan zaščite pred soncem lahko spremljate tudi na turneji po Sloveniji. Že jutri se lahko z dermatologi in ambasadorko Sabino Gosenca srečate v Mariboru na Grajskem trgu ob 11. uri. V sredo se se bo projekt predstavil v Kranj na Slovenskem trgu ob 11. uri. Prihodnji teden vas bodo dermatologi obiskali v ponedeljek v Kopru na Semedelski ob 11. uri, zadnja predstavitev projekta bo v sredo v Novem mestu na Novem trgu ob 13. uri.

(Na sliki: iz leve proti desni: Vodja farmacevtskega programa za podjetje Beiersdorf in Eucerin Mojca Dobrovoljc, Sabina Gosenca in Mateja Starbek Zorko, dr. med., dermatologinja)

 

Preprosta pravila za zaščito kože pred soncem:

 

 Ne izpostavljajte se direktnemu soncu med 10. in 16. uro.

 

 Kadar postane senca krajša od dolžine telesa, poiščite ali si naredite senco.

 

 Pred soncem se zaščitite s primerno obleko, pokrivalom in sončnimi očali.

 

 Kadar fizična zaščita ni mogoča, uporabite kemična zaščitna sredstva, ki

 

vsebujejo zaščito pred UVA in UVB žarki.

 

 Ne sončite se namerno.

 

 Ne hodite v solarij.

 

 Pred soncem se ščitite skozi vse leto.

 

 Dokažite se z domišljijo, ne z zagorelo poltjo: Živobarven dežnik je senčnik, narokavniki so hit, kolesarske rokavice so lahko modni dodatek, šal popestri globlji izrez oblačil,  rutka pod kapo z dolgim ščitnikom je izziv, kemična zaščitna sredstva v razpršilu ne mastijo kože.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ste poročene in iščete popolno darilo za svojega moža? Končno vam lahko ponudimo darilo, ki je zabavno in poučno obenem ;)

Nova knjiga Kamenka Kesarja Žena ima vedno prav.

kamenko.si


comments powered by Disqus